FURTUNA IN ARHIPELAGUL LINISTII

Mi-a povestit cineva o intamplare petrecuta, hat-departe, tocmai in Arhipelagul Linistii. Cica mai marii Insulelor Mici din acest arhipelag s-au adunat la sfat si au descoperit ca prin acele locuri clima nu prea s-a schimbat, dar s-a schimbat… climatul. Adica, increderea a devenit stapana, buna-credinta insoteste firesc gandurile oamenilor, nimeni nu suspecteaza pe nimeni si n-a mai existat nici un caz in care cineva sa se uite peste gardul altcuiva.

Mai marii Insulelor Mici s-au adunat la sfat, nu numai ca sa constate aceste stari de lucruri, ci si pentru a lua o masura eficienta, necesara: izgonirea tuturor spionilor din insule, atat a celor mai putin cunoscuti, cat si a celor foarte cunoscuti. Nu mai erau de folos nimanui, desi candva, avusesera merite, fusesera utili etc. Acum, asa s-a hotarat, trebuiau mutati intr-o insula din nord-vestul arhipelagului (nelocuita), unde sa li se creeze conditii de viata omenesti si unde sa traiasca pana la adanci batranete, cultivand maslini si crescand porumbei.

Operatiunea de mutare a decurs fara dificultati. Ba chiar, afland despre cele hotarate, majoritatea spionilor s-au prezentat voluntar pentru a fi expediati la noul domiciliu, pe masura ce le erau terminate locuintele destinate.

Intamplarea a facut ca temutul fost agent-secret A1 sa fie repartizat in acelasi apartament cu temutul fost agent secret B2 care, avand ghinionul sa fie intepat pe drum de o musca tete, zacea in pat cu febra mare. Bolnavul s-a rugat de vecin, adica de temutul fost agent secret A1, sa-i aduca un pahar cu apa. Atat, un simplu pahar cu apa ! Acesta, indatoritor, a dat fuga spre bucatarie, dar, pe drum, un gand nemernic l-a facut sa ezite. „N-ar fi mai bine ca, inainte sa aduca apa, sa-l informeze pe fostul sau rezident X3 ? Doar sta aproape, cu un etaj mai sus…”

Arhipelagul Linistii

Si s-a dus. X3 l-a intrebat alarmat:

– Ti-a dat el un pahar in care sa-i aduci apa ?

– Nu !

– Bine, ia paharul asta de la mine si asteapta instructiuni. Iau imediat legatura cu fostul meu sef Y4.

Seful, contactat prin dictafon, a fost de parere sa nu se deschida robinetul de la chiuveta, decat dupa ce va fi cercetat cu un detector special. Dar numai dupa ce va primi, la randul lui, avizul fostei sale legaturi V5.

V5, inainte sa se pronunte, a vrut sa stie daca pe bolnav l-a intepat, precis, o musca tete. Tete-tete, nu alt model.

– Se pare ca tete-tete, au raspuns cei doi spioni mai mici in grad.

V5 a luat contact cu W6 si astfel, in arhipelagul de unde au fost izgoniti spionii, s-a primit, printr-un puternic post de emisie-receptie, un mesaj cifrat care anunta evenimentul. Iata continutul mesajului:

„B2 intepat musca tete (neidentificata). Cere pahar apa. Rugam urgent instructiuni.”

Raspunsul a fost sa nu se intreprinda nimic pana nu va fi consultat Marele Serviciu de Contraspionaj al Arhipelagului.

Intre timp, B2 a murit de sete, A1 a fost arestat – ca asasin prezumtiv, iar ceilalti: X3, Y4, V5 si W6 si-au schimbat indicativele !

Dan Mihaiescu, Furtuna in Arhipelagul Linistii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s